Objektif Haber

Denizi olmayan Manisa’dan dünyaya balık ihraç ediliyor

Denizi olmayan Manisa, baraj göletlerinde yetiştirilen alabalıklarıyla dünyaya 1 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Üretiminin yüzde 80’i ihraca giden Manisa’nın alabalığı, Türk sofralarının yanı sıra Hollanda, Almanya, İtalya, Rusya ve Amerika ve Arap ülkelerinin sofralarında da yer alıyor.

Denizi olmayan Manisa’dan dünyaya balık ihraç ediliyor
19 Nisan 2021 - 10:00

Denize kıyısı olmamasına rağmen Türkiye’de önemli yere sahip olan Manisa’nın baraj göletlerinde yetişen balıklar, Avrupa başta olmak üzere dünya sofralarını lezzetlendiriyor.

MANISA’NIN BARAJ GOLETLERINDE YETISTIRILEN ALABALIKLAR, DUNYANIN DORT BIR YANINA GONDERILIYOR. URETIMININ YUZDE 80’I IHRACA GIDEN MANISA’NIN ALABALIGI, TURK SOFRALARININ YANI SIRA HOLLANDA, ALMANYA, ITALYA, RUSYA VE AMERIKA VE ARAP ULKELERININ SOFRALARINI SUSLUYOR. (FOTO: ERSAN ERDOGAN/MANISA, (DHA)

Tarım ve Orman Bakanlığı desteği ile alabalığa karşı ilginin her geçen yıl arttığı Manisa’da, baraj göletlerinde kurulan tesislerde geçen yıl 838 ton alabalık, 160 ton aynalı sazan yetiştirildi. Belirli boya ulaştıktan sonra Karadeniz’deki balık tesislerinde işlenen alabalıklar, Türk somonu olarak da ihraç edildi.

Alabalık üretiminin yüzde 80’i ihraç edilirken, balıklar Hollanda, Almanya, İtalya, Rusya ve Amerika ve Arap ülkelerine gönderildi. İhracata karşılık, ülkemize 1 milyon dolar döviz girdisi sağlandı.

İl genelindeki en büyük alabalık üretim tesislerinin bulunduğu Soma Sevişler Baraj Gölü’nde alabalık tesisi bulunan Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Ahmet Abdullahoğlu, 500 kapasitelik alabalık ve sazan tesisinde yılda ortalama 300 ton alabalık ve 30 ton kadar sazan üretimi gerçekleştirdiğini söyledi.

MANISA’NIN BARAJ GOLETLERINDE YETISTIRILEN ALABALIKLAR, DUNYANIN DORT BIR YANINA GONDERILIYOR. URETIMININ YUZDE 80’I IHRACA GIDEN MANISA’NIN ALABALIGI, TURK SOFRALARININ YANI SIRA HOLLANDA, ALMANYA, ITALYA, RUSYA VE AMERIKA VE ARAP ULKELERININ SOFRALARINI SUSLUYOR. (FOTO: ERSAN ERDOGAN/MANISA, (DHA)

Dr. Abdullahoğlu, “Yaptığımız üretimin bir kısmını iç piyasada, büyük bir kısmını da ihracatçı firmalar aracılığıyla Hollanda, Almanya, İtalya, Rusya, Arap ülkeleri ve hatta az da olsa ABD’ye ihraç ediyoruz. Bu sene yerli somun olarak 50 tonluk üretim yaptık. Türk somonunun büyük kısmı özellikle Rusya’ya gidiyor. Ayrıca iç pazarda Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde tüketiyoruz” diye konuştu.

Öztürk, şöyle devam etti: “Manisa denize kıyısı olmayan il olmasına rağmen balık yetiştiriciliğinde önemli üretim kapasitesine sahip. Özellikle Alabalık üreticiliğinde üretimimizin yüzde 80’ini ihraç ediyoruz. Bu önemli bir unsur. Geçen yıl 838 ton alabalık yetiştiriciliğimiz, 160 ton aynalı sazan, bunun yanında akvaryum balıkları 200 ton tıbbi sülük üretimi var. İlimizde yetiştirdiğimiz alabalığın şöyle önemi var. Burada belli büyüklüğe kadar yetiştirilen alabalıklar, daha sonra Karadeniz’deki tesislerde daha bir büyüklüğe ulaştıktan sonra Türk somonu olarak ihraç ediliyor. Buna karşılık ülkemize 1 milyon dolar döviz girdisi sağlıyoruz.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.